Найбільше блаженство – бути вдома у холодні осінні вечори. Вдягнути улюблений светрик, і домашні в’язані капці, закутатись у коцик і пити гарячий чай. Можна собі дозволити поніжитись після тяжкого робочого тижня.

Сьогодні я покажу як зв’язати чудо капці, модель яких створила пані Урсула.

Матеріали:

  • один моток пряжі (будемо в’язати у дві нитки);
  • спиці №6, для панчішної в’язки;
  • голка для закривання петель і тонша голка для пришивання підошви.

Манжет

Набираємо 32 петлі і переносимо їх на 3 спиці (12, 10, 10). Починаємо в’язати поколу резинку 1/1 (1 лицьова, 1 виворітня), зупиняємось на бажаному розмірі. Якщо бажаєте потім ще закочувати манжет то пров’яжіть більше.

Далі в’яжемо 6ть рядків панчішною в’язкою (лише лицьовими). На поданій нижче світлині можна побачити готові шкарпетки без підошви.

П’ята

шкарпетки-капціПерерозділяємо петлі, так щоб утворилась на першій спиці 8 петель, на другій 16 петель, на третій 8 петель. Будемо працювати з другою спицею – 16 петель. Інші спиці можна закріпити доки ми їх не будемо використовувати.

1 ряд (лицьова сторона): *знімаємо 1петлю, 1 лицьову пров’язуємо* повторюємо зазначена у зірочках до кінця, повертаємо;
2 ряд (виворітня сторона): першу пелю знімаємо, решту пров’язуємо виворітніми до кінця рядка, повертаємо.

Продовжуємо в’язати у тому ж дусі, 13 рядів. Закінчуємо на виворітній стороні і повертаємо. Далі в’яжемо зменьшуючи кількість петель.
Зменьшувальний ряд 1: знімаємо 1 виворітню, пров’язуємо 8 виворітніх, 2 разом, 1 виворітня, повертаємо;
Зменьшувальний ряд 2: знімаємо 1 лицьову, пров’язуємо 3 лицьових, 2 разом, 1 лицьова, повертаємо;
Зменьшувальний ряд 3: знімаємо 1 виворітню, пров’язуємо 4 виворітніх, 2 разом, 1 виворітню, повертаємо;
Зменьшувальний ряд 4: знімаємо 1 лицьову, пров’язуємо 5 лицьових, 2 разом, 1 лицьова, повертаємо;
Зменьшувальний ряд 5: знімаємо 1 виворітню, пров’язуємо 6 виворітніх, 2 разом, 1 виворітню, повертаємо;
Зменьшувальний ряд 6: знімаємо 1 лицьову, пров’язуємо 7 лицьових, 2 разом, 1 лицьова.

Зробивши все за інструкцією має утворитись п’ятка, на спиці лишається 10 петель

Стопа

Тепер ми знову повертаємось до в’язання по колу. Необхідно додати 8 петель з обох боків від п’ятки, за допомогою гачка можна легко втягнути необхідну кількість петель. Підібравши петлі, пров’язуємо один рядок по колу і  розподіляємо петлі на три спиці:

  • перша спиця: 13 петель;
  • друга спиця: 16 петель;
  • третя спиця: 13 петель.

шкарпетки капці

Загальна кількість петель має становити – 42. Тут ви можете зменьшити кількість петель до початкової – 32 петлі, або ж продовжувати в’язати далі. Щоб зменьшити кількість петель дотримуйтесь наступного:

Ряд 1: 1 спиця, пров’язуємо лицьові до останніх трьох петель, 2 разом, 1 лицьова; 2 спиця, пров’язуємо всі петлі лицьовими; 3 спиця, 1 лицьова, дві разом, лицьовими до кінця рядка;

Ряд 2: в’яжемо лицьовими всі петлі.
Повторюємо подане доки на першій і третій спиці не залишиться по 8м петель. Далі в’яжемо лише лицьовими до потрібного розміру (17 см), щоб перейти на зменьшення носка. Візьміть до уваги, що зменьшення носка займає 6 см, врахуйте це при розрахунку в’язання стопи.

Носочок

Ряд 1: 1 спиця, лицьовими до останніх трьох петель, 2 разом, 1 лицьова; 2 спиця, 1 лицьова, 2 разом, лицьовими до останніх трьох петель, 2 разом, 1 лицьова; 3 спиця, 1 лицьова, 2 разом, лицьовими до кінця рядка.

Ряд 2: пров’язуємо всі петлі лицьовими.

Продовжуємо в’язати у тому ж дусі доки не залишиться 12 петель. Переносимо петлі з першої спиці на третю, щоб лишилось дві спиці по 6 петель.

Закриваємо носочок

Можете використати техніку зшивання двох трикотажних частин. Після закривання петель, обрізаємо нитку і запрявляємо її. Для іншого носка повторюємо все те ж саме.

Пришиваємо підошву

шкарпетки-капці2Якщо вам подобається такий вигляд шкарпетки можете так залишити. Якщо ж ви хочете зробити зі шкарпетки капці, варто пришити підошву.

Для цього беремо вже готову устілку (стельку) і робимо у ній маленькі дірочки, з відстанню 7 мм одна від одної. Використовуючи голку з ниткою і дірочки, пришиваємо устілку до стопи нашої шкарпетки.

От і вийшли чудові капці  😉 😛 Надихаємось осінньою порою :)

Екстра зручні хатні капці