В’язані шкарпетки (носки) спицями

В’язані шкарпетки (носки) спицями

34529
2
ПОДІЛИТИСЯ
Як зв`язати шкарпетки (2)

Наші ніжки, як часто вони втомлюються від напруженного дня, від довготривалої ходьби, а в морозну погоду можуть ще замерзнути. Але хороший засіб для зігрівання ніжок це теплі, в`язанні шкарпетки. Бо не дарма люди кажуть: “всьо, коли ноги холодні”. 😛  

Та все буде гаразд, якщо ви бажаєте зігрітись та просто провести добре час за улюбленою справою. Адже в`язання шкарпеток не тяжка справа. Сьогодні про це й поговоримо.

Зміст

Як зв’язати шкарпетки

Існує два способи в`язання носків: з гори до низу (від манжета до носочка, на) і з низу до гори (з носочка до манжета), або як ще називають в`язання шкарпеток на чотирьох спицях, та на двох. Дізнатись більше про будову шкарпеток можете перейшовши моєї міні-статті Будова шкарпетки.

Особисто мені подобається в`язати на чотирьох спицях, і я себе досить комфортно почуваю. Так, спочатку було складно навчитись їх всі тримати разом, щоб не вискакували і не злітали петлі, але згодом я полюбила так в`язати.

Кажуть в`язання шкарпеток на двох спицях має більше переваг, як до прикладу, шкарпетки виходять без швів та не потрібно вираховувати кількість петель для переходу в`язання однієї частини до іншої. Чесно кажучи я ще його не опробувала, тому поки не буду нічого радити. Можливо досить скоро я покажу вам майстер-клас як робити шкарпетки на двох спицях. 😉

А зараз розглянемо приклад в’язання шкарпеток на чотирьох спицях.Як зв`язати шкарпетки (1)

Ця шкарпетка розрахована на дорослу людину, немає великої різниці буде то чоловік чи жінка. Взято з книжки Анни Бад “Вчимося в`язати шкарпетки” (“Getting Started Knitting Socks”).

Округлість носка складає 23 см, а довжина від п`ятки до носочка – 26 см.

Спиці: №4 або будь-які для вас зручні.

Пряжу для носочків можете придбати на нашій сторінці у Фейсбуці

Крок 1. В’яжемо манжет

Набираємо 44 петлі і починаємо  в`язати резинку 2/2 по колу, але варто слідкувати, щоб не перекрутилось. Також після сполучення першої петлі з останньої прикріплюємо маркер, щоб бачити де є початок рядка.

Крок 2. Ікра

Плавно переходимо на інший візерунок. Тут використовуємо панчішну в`язку, тобто лише лицьові. Так в`яжемо 40 рядочків.

Крок 3. Стінка п’ятки

Нам необхідно зібрати 22 петлі на окрему додаткову спицю, яку ми не юудемо зараз використовувати. То буде верхня частина шкарпетки – підйом.

Інші 22 петлі ми пров`язуємо. Знімаємо першу петлю, в`яжемо лицьовими до кінця рядка. Повертаємо полотно на виворіт і в`яжемо виворітніми. Продовжуємо так в`язати 22 рядки.

Крок 4. П`ятка

1 ряд (ЛС): пров`язуємо 13 петель лицьовими, дві лицьові разом і одна лицьова. Повертаємо на виворітню сторону. (на лівій спиці мають лишитись петлі)

2 ряд (ВС): першу петлю знімаємо, пров`язуємо 5 петель виворітніми, 2 вив. разом, 1 вив. та знову повертаємо.

Продовжуємо так в`язати доки на спиці не лишиться 14 петель.

Крок 5. Вставка

Тут нам знадобляться бічні сторони, ми витягуємо по 12 петель з протилежних  боків.У загальній сумі має вийти 60 петель ( спиця №1 – 22, №2 – 12, №3 – 14, №4 – 12). Знову повертаємось до в`язання по колу. Де продовжуємо використовувати панчішну в`язку – 48 рядів. Можете вдягнути і подивитись, чи достатньо вже в`язати стопу.

Крок 6. Носочок

Для більшої зручності пропоную перейти на дві спиці + 1 додаткова. Тобто ділимо по 30 петель на кожну спицю.

1 ряд (спиця): №1 в`яжемо 1 лицьову, 2 лиц. разом, 27 лицьових, 2 лиц. разом і 1 лицьова;

(спиця №2):  в’яжемо 1 лицьову, 2 лиц. разом, 27 лицьових, 2 лиц. разом і 1 лицьова.

Продовжуємо зменьшувати полотно доки на спицях не залишиться по 3 петлі, які протягуються в одну, обрізається нитка і протягується у цю петлю. Таким чином шкарпетка готова.

Іншу до пари в`язати аналогічно за схемою.

Нехай до вас приходить натхнення, а в холодну днину ніжки зігрівають шерстяні носочки. 😉 Як зв`язати шкарпетки (3) Як зв`язати шкарпетки (4) Як зв`язати шкарпетки (5) Як зв`язати шкарпетки (6) Як зв`язати шкарпетки (9) Як зв`язати шкарпетки (10) Як зв`язати шкарпетки (8) Як зв`язати шкарпетки (7) Як зв`язати шкарпетки (11)

2 Коментарі

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ