В’яжемо гетри з рельєфним візерунком

В’яжемо гетри з рельєфним візерунком

1087
1
ПОДІЛИТИСЯ
В'яжемо гетри з рельєфним візерунком

Привіт, мої любі майстрині :)
Що нам потрібно для повної насолоди? Певно ж, вихідний день сповненний натхнення, домашнього затишку і щастя. І знаєте, іноді треба себе тішити такими  дрібницями, як безтурботний відпочинок вдома, вдягнувши зручний домашній одяг, зробивши собі горнятко чаю чи гарячого шоколаду, закутавшись у теплий коцик і насолоджуватись переглядом фільму.
Скажете мені, що то всьо мрії, і не вистачає часу для такого. Але треба зрідка себе тішити.
Ходіть вчитись в’язати гетри до коліна спицями, і наступні вихідні трохи разом полінькуємось.  😀  😉

Нам знадобиться: 

  • 2 мотки пряжі, можна взяти чисто акрилову або напівшерсть;
  • спиці відповідного розміру до пряжі;
  • додаткову спицю для в’язання візерунку “Коси”;
  • гачок і шматочок пряжі іншого кольору для в’язання тимчасових петель;

Зміст

Носочок

Використовуючи метод тимчасових петель, набираємо 8 петель на прямі спиці. Переконайтесь, що лишили достатньо пряжі для закінчення носочка.

Ряд-основа: пров’язуємо 4 лицьових на 1й спиці, 2 лицьових на 2й спиці, 2 лицьових на 3й спиці;

Переходимо до в’язання поколу, обрежно, щоб не перекрутити петлі;

Збільшувальний ряд: 1-спиця: 1 лиц, накид, лицьовими до останньої петлі на цій спиці, накид, лицьова;
2 спиця: 1 лицьова, накид, лицьовими до кінця;
3 спиця: лицьовими до останньої петлі, накид, 1 лицьова; Має збільшитись на 4 петлі.

Повторюємо збільшувальний ряд 8 разів, має утворитись 44 петлі;

В'яжемо гетри з рельєфним візерунком - 5

Наступний ряд: пров’язуємо лицьовими всі петлі.

Збільшувальний ряд: 1-спиця: 1 лиц, накид, лицьовими до останньої петлі, накид, 1 лиц;
2-спиця: 1 лиц, накид, лицьовими до кінця;
3 спиця: лицьовими до останньої петлі, накид, 1 лиц. Збільшилось на 4 петлі;

Останні два рядки повторюємо – 5 разів, має вийти загальна кількість петель – 68, (34-17-17).

Стопа

В’яжемо лицьовими доки від набору петель не буде 17 см, або доки не досягнете потрібного розміру від носочка до п’ятки:

37 розмір – 23 см;
38й – 23,5 см;
39й – 24,4 см;
40й – 25,4 см.

Вставка

1й ряд: 1-спиця: пров’язуємо лицьовими; 2-спиця: 1 лиц, накид, лицьовими до кінця; 3-спиця: лицьовими до останньої петлі, накид, лицьова. Збільшилось на 2 петлі.

2й ряд: лицьовими до кінця рядка.
Повторюємо ці два рядки – 8 разів, має вийти 86 петель (34,26,26).

В'яжемо гетри з рельєфним візерунком - 6

Перехід на п’ятку

Запам’ятайте:

  • П’ятку в’яжемо за принципом вперед-назад на спицях 2-3;
  • П’ятка утвориться за допомогою в’язання коротких рядів;

1й ряд (Лицьова сторона): 2-спиця: пров’язуємо лицьовими; 3-спиця: 9 лицьових, накид, 1 лиц, загортаємо останню петлю і повертаємо;
2й ряд (Виворітня сторона): 20 виворітніх, накид, 1 вив., загортаємо і повертаємо;
3й ряд: 18 лицьових, накид, 1 лиц,загортаємо і повертаємо;
4й ряд: 16 виворітніх, накид, 1 вив.,загортаємо і повертаємо;

Наступний ряд: 10 лицьових, накид, 1 лицьова,загортаємо і повертаємо;
Наст. ряд: 8 виворітніх, накид, 1 вив,загортаємо і повертаємо;
Наст. ряд: 6 лиц, накид, 1 лиц,загортаємо і повертаємо;
Наст.ряд: 4 вив, накид, 1 вив,загортаємо і повертаємо;

Працюючи за поданим вижче принципом має вийти: 96 петель, (34, 31, 31).

В'яжемо гетри з рельєфним візерунком - 7

Стінка п’ятки

Ряд-основи (ЛС): 3-спиця: 16 лицьових, дві разом, повертаємо, має бути – 95 петель;

1й ряд (ВС): Працюємо лише з петлями на 2й і 3й спиці, 1 знімаємо, 32 вив., 2 вив. разом, повертаємо, має бути – 94 петлі;
2й ряд: *1 знімаємо, 1 лиц.,* повторюємо від зірочки до останніх двох петель перед прогалиною, 1 знімаємо, 2 разом (1 з цього боку інша петля перед прогалиною), повертаємо. 93 петлі;
3й ряд: 1 знімаємо, виворітніми до останньої петлі перед прогалиною, 2 разом (1 з цього боку інша петля перед прогалиною), повертаємо, 92 петлі;
Повторюємо 2-3 ряди – 12 разів, має вийти 68 петель (34, 17, 17).

Наступний ряд: 2-спиця: *1 знімаємо, 1 лиц.,* повторюємо від зірочки до останньої петлі на спиці, 1 знімаємо;
3-спиця: *1 лиц., 1 знімаємо* повторюємо до останньої петлі на спиці, 1 лицьова.

Нога

1й ряд-основа: 1-спиця: пров’язуємо лицьовими; 2-спиця: лицьовими до останніх 3х петель, 1 вив., 2 лиц.; 3-спиця: 2 лицьові, 1 вив, знімаємо 3 петлі на спицю 2, лицьовими до кінця. Виходить – 34-20-14.

2й ряд-основа: 1-спиця: лицьовими; 2-спиця: лицьовими до останніх 6ти петель, 1 вив., 4 лиц., 1 вив.; 3-спиця: лицьовими;

1й ряд джуга: 1-спиця: лицьовими; 2-спиця: лицьовими до останніх 6ти петель, 1 вив., 2 знімаємо на додаткову спицю, 2 пров’язуємо лицьовими, пров’язуємо 2 лиц. з додаткової спиці, 1 вив.; 3-спиця: лицьовими;

Ряди 2-4: 1-спиця: лицьовими; 2-спиця: лицьовими до останніх 6ти петель, 1 вив., 4 лиц., 1 вив.; 3-спиця: лицьовими;

Продовжуємо в’язати 1-4 рядки – 8 разів.

В'яжемо гетри з рельєфним візерунком - 1Збільшувальний ряд: 1-спиця: лицьовими; 2-спиця: лицьовими до останніх 7 петель, витягуємо одну петлю з нижнього ряду, 1 лиц., 1 вив., в’яжемо косу, 1 вив.; 3-спиця: 1 лиц, витягуємо одну петлю з нижнього ряду, лицьовими до кінця ряду. Збільшилось на 2 петлі.

Повторюємо ряди 2-4.

*Пров’язуємо 1й ряд джуга.

Повторюємо від зірочки ще один раз.

Повторюємо від збільшувального ряду – 7 разів, має вийти 84 петлі (34,28,22).

*Пров’язуємо 1й ряд джуга.

Повторюємо ряди 2-4.

Повторюємо від зірочки ще 4 рази, закінчуючи на 3му рядку.

Манжет

1й ряд: *2 лиц., 2 вив.,* повторюємо від зірочки до кінця рядка;
В’яжемо резинкою 2/2 доки манжет не становитиме 16,5 см. Закриваємо петлі.

В'яжемо гетри з рельєфним візерунком - 8

Повертаємось до носочка, підбираємо по 4 петлі на кожну спицю.
Використовуючи хвостик від набирання петель закриваємо петлі за методом Kitchener Stitch.
Обрізаємо хвостик і ховаємо його.

От і вийшли у нас чудові гетри.  😉  😀
Насолоди і натхнення Вам! 

В'яжемо гетри з рельєфним візерунком - 2

В'яжемо гетри з рельєфним візерунком - 9

Джерело: http://www.purlsoho.com/create/2012/11/21/whits-knits-little-cable-knee-highs/

1 коментар