В’яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком

В’яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком

2258
0
ПОДІЛИТИСЯ
В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком

Доброго дня, любі рукодільниці! Сьогодні хочу розповісти вам, як зв’язати шапку-звірятко «Умку» з однойменного мультфільму. Думаю, кожне дитятко буде раде такій цікавій шапочці :)

Нам знадобиться:

  • пряжа 3-х кольорів: коричневого (взагалі Умка в мультфільмі біленький, але цього разу я обираю практичність, тому беру коричневий колір, так як він зовсім не маркий), білого, чорного. Основна пряжа в мене напівшерсть, для оченят і носика беру 100% акрил;
  • крючок, 2 шт.: 2.5 мм для напівшерсті, 2 мм для акрилу;
  • сантиметр;
  • ножиці;
  • голка, шпилька.

… і трішки натхнення :)

В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 1

Принцип розрахунку розміру шапочки можете переглянути у моїй попередній статті “Як розрахувати розмір шапки при в’язанні гачком”.

Тож, починаємо в’язання :)

Дно шапочки в’яжемо по схемі нижче:

На словах: у кільце амігурумі в’яжемо 2 петлі підйому і 12 стовпчиків з накидом, замикаємо коло (далі кожен ряд починаємо з 2-х петель підйому).

2-й ряд: робимо прибавки – у кожну петлю пров’язуємо по 2 стовпчики з накидом (далі СЗН), в сумі маємо 24 петлі, замикаємо коло.

3-й ряд: у кожну другу петлю в’яжемо по 2 СЗН, в сумі маємо 36 петель, замикаємо коло.

4-й ряд: у кожну третю петлю в’яжемо по 2 СЗН, в сумі маємо 48 петель, замикаємо коло.

5-й: у кожну четверту петлю в’яжемо по 2СЗН, в сумі 60 петель, замикаємо коло.

Далі в’яжемо по цьому ж принципу, у кожному наступному ряду роблячи прибавки через певну кількість петель. Коли діаметр нашого кола досягне потрібного, продовжуємо в’язання без прибавок. Для кращого облягання голівки останні 3 ряди я пров’язала стовпчиками без накиду.

В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 2

В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 3 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 4 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 5 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 6 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 7 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 8 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 9

Основа шапочки готова, переходимо до вушок. Для цього в кільце амігурумі в’яжемо 2 петлі підйому, 12 СЗН, замикаємо коло.

2-й ряд: 2 петлі підйому, в кожну петлю по 2 СЗН, замикаємо коло.

3-4-й ряд: 2 петлі підйому, СЗН без прибавок, замикаємо коло.

5-й ряд: 2 петлі підйому, і зменшуємо кількість петель – через кожні 3 петлі пров’язуємо разом 2 петлі, замикаємо коло.

6-й ряд: 1 петля підйому, стовпчики без накиду без прибавок.

В нас вийшло щось на кшталт кулі, яку ми складаємо навпіл і отримуємо вушко.

В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 10 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 11 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 12

В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 13 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 14Оченята-кружечки: Виконуються по схемі, що і дно шапочки. Опис теж знайдете вище. Чорні зінички в’яжуться просто – в кільце амігурумі 2 петлі підйому і 12 СЗН, замикаємо коло.

В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 17 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 15 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 16 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 18 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 19 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 20

Носик

1-й ряд: 4 повітряні петлі, 2 петлі підйому, вводимо крючок в третю петлю, в’яжемо 2 СЗН, і в останню петлю пров’язуємо 5 СЗН, далі знову 2 СЗН і 5 СЗН в останню петлю, замикаємо в’язання.

2-3-й ряд: обв’язуємо наш овал стовпчиками без накиду.

В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 21 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 22

І ось ми маємо всі детальки. Тепер можемо зшивати ведмедика.

В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 23

Завжди починаємо з вушок. Для цього розкладаємо шапочку так, щоб шов був рівно посередині, «приміряємо» вушка, щоб гарно сиділи і починаємо пришивати. Ш’ємо рівно по згину. Наші вушка вийшли подвійними недарма. Спочатку ми пришиваємо перед вушка, потім відступаємо 0.5 см і пришиваємо задню частину. Таким чином, яке б велике і важке вушко не було, воно стоятиме рівненько і не падатиме.

В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 24 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 25 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 26

Далі на черзі носик. Для того, щоб розмістити його рівно посередині, «приміряємо» його, і рахуємо петлі з боків, їх має бути рівна кількість. Щоб носик не ковзав, я кріплю його голками або шпильками з обох боків.

В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 27 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 28

Оченята. Спочатку пришиваємо зіниці, а потім готове очко пришиваємо до шапки. Щоб вони були пришиті рівненько і не ковзали, використовуємо метод, який я описала вище. Далі, не відриваючи ниточки, вишиваємо куточки на зіницях.

В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 29 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 30 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 31 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 32

Насамкінець вив’язуємо брівки. Загалом, шапочка виглядає довершеною і без них, тому брови робити чи не робити, це вже на ваш розсуд :)

От і все, наш чудовий Умка готовий! Дякую за увагу і бажаю вам рівних петельок!

В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 33 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 34 В'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком - 35

ПОДІЛИТИСЯ
Попередня статтяЯк розрахувати розмір шапки при в’язанні гачком
Наступна статтяАжурно-рельєфний візерунок "Листочки"
Мене звати Юлія, я молода мама та дружина :) Маю безліч справ, але то не заважає мені займатися улюбленим хоббі – в’язанням! Обожнюю майструвати красу! Мій трирічний синочок щодня привертає увагу як діток, так і дорослих своїми шапочками-звірятами, які я з любов’ю змайструвала для нього. Я маю на меті поділитися своїми вміннями з вами, наші любі читачі :)