Як розрахувати розмір шапки при в’язанні гачком

Як розрахувати розмір шапки при в’язанні гачком

14412
1
ПОДІЛИТИСЯ
Як розрахувати розмір шапки при в’язанні гачком

Привіт, любі рукодільниці! Коли ви вирішуєте зв’язати гачком шапочку, панамку чи кепку, перед вами постає питання – як же правильно вирахувати розмір шапочки?

Звичайно, ідеально, коли в процесі роботи ви можете постійно робити примірки. Але коли ви гачкуєте на замовлення чи на виріст, вам стане у пригоді моя стаття.

Насправді, розрахувати розмір шапочки дуже легко. Достатньо знати обхват голови або вік малюка чи дорослого.

Якщо ви обрали перший варіант, ви маєте правильно виміряти обхват голівки. Для цього візьміть сантиметрову стрічку і оберніть її навколо голови так, щоб ззаду вона проходила по найбільш випуклій частині потилиці, а спереду на 1.5-2 см вище брів. Як подано на малюнку нижче.

Як розрахувати розмір шапки при в’язанні гачком - 1

Якщо ви не маєте можливості виміряти обхват голови, можете скористатися даною таблицею.

Як розрахувати розмір шапки при в’язанні гачком - 2

Щоб розрахувати діаметр основи (дна) в’язаної гачком шапки, нам потрібно обхват голівки поділити на число Пі(3.14) і відняти 1.5-2 см. Це і буде розмір того кола, яке ми в’яжемо з прибавками. Коли коло потрібного нам діаметру готове, продовжуємо в’язання без прибавок. ВАЖЛИВО! По бажанню, для кращого облягання голівки, останні два ряди, які мають бути з прибавками, чередуємо ряд з прибавкою, ряд без прибавки.

Визначити глибину шапочки до вушка нам допоможе проста формула: нам всього лише потрібно поділити обхват голівки на 3. Ця формула підходить для в’язання кепок, панамок та тюбетейок, які мають глибину до вушка.

Для панамок та шапочок до середини вушка до даної величини маємо додати 1 см, для зимових шапок і шапок, які мають закривати вушка, додаємо 2 см.

Користуватися такими формулами досить зручно, але ще зручніше використовувати готову таблицю.

Як розрахувати розмір шапки при в’язанні гачком - 3

Всім дякую за увагу! Сподіваюсь, була корисною, і бажаю, щоб ваші шапочки завжди були потрібного розміру!

ПОДІЛИТИСЯ
Попередня статтяАнглійська резинка у два кольори
Наступна статтяВ'яжемо шапку-звірятко «Умку» гачком
Мене звати Юлія, я молода мама та дружина :) Маю безліч справ, але то не заважає мені займатися улюбленим хоббі – в’язанням! Обожнюю майструвати красу! Мій трирічний синочок щодня привертає увагу як діток, так і дорослих своїми шапочками-звірятами, які я з любов’ю змайструвала для нього. Я маю на меті поділитися своїми вміннями з вами, наші любі читачі :)

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ