Жилетка (безрукавка) для хлопчика із жакардовим візерунком

Жилетка (безрукавка) для хлопчика із жакардовим візерунком

1870
0
ПОДІЛИТИСЯ
Жилетка (безрукавка) для хлопчика із жакардовим візерунком

А свята вже на порозі, та є ще трохи часу, щоб зв’язати улюбленому хлопчику тепленьку жилетку спицями. Тож сьогодні ми будемо розбирати чудовий приклад жакардової безрукавки для хлопчика від 2 до 7 рочків.

Ходіть, поділюсь описом! :)

Зміст

В’язана жилетка для хлопчика

Жилеточка з жакардовим візерунком зірочки у норвезькому стилі чудово підійде для гардеробу хлопчика і зігріватиме його у зимові дні. Зазвичай такий візерунок використовують для в’язання святкових виробів, панчох, светриків та шарфиків. Але наша безрукавка також є досить святковою. Особливо, якщо її виконати у поєднанні червоного та білого кольорів.

Нам знадобиться:

  • головний колір (ГК): 1 (2) мотки пряжі з вмістом 80% шерсті меріноса, 10% кашеміра, і 10% нейлону;
  • Додатковий колір (ДК): 1 моток пряжі подібного складу;
  • спиці: №5 – кругові, №4 – кругові;
  • маркери.

Розміри: Для хлопчика 2-4 років (5-7).

  • кінцевий обхват грудної клітки: 60 см (72 см);
  • кінцева довжина від низу до пройми: 27.5 см (30.5 см);
  • кінцева довжина пройми: 15 см (16 см);
  • кінцева ширина спинки: 23.5 см (25.5 см).Жилетка (безрукавка) для хлопчика із жакардовим візерунком - 1

Поради:

  • схема візерунка представленна у 32 петель, а повтор у 32 рядках. Для дитини 2-4 роки починайте в’язати візерунок від зірочки, а для дитини 5-7 років починайте в’язати з нижнього правого кута. Для обох розмірів схема потрібно читати з права на ліво, повторюючи 32 петлі – 5 (6) разів до кінця рядка, потім переміщаючись до правого кінця наступного ряду схеми читаючи на ліво. Коли дійдете до верхнього рядка схеми, починайте знову знизу з права на ліво. Для розміру від 2-4 схема включає у себе рядки помічені (+), а для розміру 5-7 в’яжемо схему до верхнього рядка.
  • Деякі майстрині тримають по нитці у кожній руці, якщо говорити про в’язання на англійський манер – то тримають у правій руці обидві нитки, а решта у лівій руці обидві нитки. Якщо для вас то надто складно, просто відкладіть не потрібну нитку у той момент і пров’язуйте іншою. Жилетка (безрукавка) для хлопчика із жакардовим візерунком - 3
  • Якщо необхідно пров’язати 7-8 петель одним кольором, варто перекрутити іншу нитку з робочою, щоб утворилась еластична протяжна на виворітньому боці;Жилетка (безрукавка) для хлопчика із жакардовим візерунком - 4 Жилетка (безрукавка) для хлопчика із жакардовим візерунком - 5
  • Відмітьте, що фото подані нижче до опису в’язані за жакардовою схемою для розмірів 5-7. Для меньших розмірів візерунок буде трішки відрізнятись.

Опис

Туловище

Використовуючи контрастну нитку (ДН) і більші спиці набираємо 160 (192) петель;

Встановлюємо маркер і починаємо в’язати по колу, уважно слідкуючи за петлями, щоб не перекрутити;

1 ряд: *1 лиц, 1 вив* повторюємо до кінця рядка;

Повторюємо 1 ряд доки довжина від початку буде становити – 2 см (2.5 см);

Починаємо вив’язувати візерунок керуючись вище поданими порадами. Для 2-4 починаємо від * і до +, а для 5-7 від нижнього правого кута і до верхнього останнього рядка.

Коли пров’яжете перший рядок встановіть маркер, і потім помітьте кінець кожного рапорта.Жилетка (безрукавка) для хлопчика із жакардовим візерунком - 6

Для розміру 5-7 пров’язуємо 1 ряд схеми ще раз, остання петля має бути головною ниткою.

Для обох розмірів, закінчивши зі схемою додаткову нитку обрізаємо.

Формуємо пройми

Тепер працюємо лише з головною ниткою, переходимо на меньші спиці, пров’язуємо 14 (8) петель, і останні 11 (15) петель переносимо на тримач (права пройма).

Продовжуємо в’язати лицьовими, 30 (8) лиц, решту 11 (15) петель на тримач (ліва пройма).Жилетка (безрукавка) для хлопчика із жакардовим візерунком - 7

Продовжуємо в’язати від однієї пройми до іншої лицьовими, і ми маємо: 11 (15) петель для обох пройм, 69 (81) петель для переду та спинки.Жилетка (безрукавка) для хлопчика із жакардовим візерунком - 8

Перед

Зараз будемо в’язати суто ці 69 (81) петлю, решту можете зняти додаткову спицю, щоб вони не заважали.

1 ряд (ВС): пров’язуємо 3 виворітні петлі і закриваємо їх, виворітними до кінця рядка, лишається – 66 (78) петель;

2 ряд (ЛС): пров’язуємо 3 лиц і закриваємо їх, лицьовими до кінця рядка, 63 (75) петель;

3 ряд: пров’язуємо 2 вив і закриваємо їх, решту виворітніми до кінця рядка;

4 ряд: пров’язуємо 2 лиц і закриваємо їх, лицьовими до кінця;

Повторюємо 3-4 рядки по одному разу, має лишитись – 59 (67) петель;

Наступний рядок (ВС): 1 вив, 2 разом, виворітніми до останніх 3 петель, 2 разом, 1 вив.

Наступний рядок (ЛС): 1 лиц, 2 разом, лицьовими до останніх 3 петель, 2 разом, 1 лиц;

Повторюємо попередні два рядки ще раз, має лишитись – 55 (59) петель;

Наступний рядок (ВС): виворітніми;

Наступний рядок (ЛС): 1 лиц, 2 разом, лицьовими до останніх 3 петель, 2 разом, 1 лиц.

Повторюємо два попередні рядки ще раз, лишається – 51 (55) петель;

В’яжемо хустковою в’язкою (лише лицьовими на ЛС, вив на ВС) доки частина пров’язана лише головною ниткою буде становити – 10 см (11 см), закінчуємо у виворітньому рядку.

Наступний рядок (ЛС): 17 (18) лиц, 2 лиц, решту 17 (19) петель пров’язуємо лицьовими і закриваємо, 16 (17) лицьових. Лишилось 17 (18) петель для кожного плеча.Жилетка (безрукавка) для хлопчика із жакардовим візерунком - 9

Праве плече

Працюємо лише з 17 (18) петлями з правого боку, решту петель на додаткову спицю знімаємо.

1 ряд (ВС): виворітніми;

2 ряд (ЛС): пров’язуємо 3 лиц і закриваємо, лицьовими до кінця, 14 (15) петель;

3 ряд: виворітніми;

4 ряд: пров’язуємо 2 петлі і закриваємо, лицьовими до кінця, 12 (13) петель;

5 ряд: виворітніми до останніх 3 петель, 2 разом, 1 вив, 11 (12) петель;

6 ряд: 1 лиц, 2 разом, лицьовими до кінця, 10 (11) петель;

7 ряд: виворітніми;

8 ряд: повторюємо 6й ряд, зменьшилось на 1 петлю;

9 – 10 ряд: повторюємо 7-8 ряд, лишається – 8 (9) петель;

В’яжемо хустковою в’язкою доки довжина становитиме – 16 см, 18 см від верхівки правого пелеча до низу головною ниткою, закінчуємо на лицьовому боці.

Обрізаємо нитку, лишаючи довгий хвостик і переносимо решту 8 (9) петель на тримач.Жилетка (безрукавка) для хлопчика із жакардовим візерунком - 10

Ліве плече

Працюємо лише з 17 (18) петлями з лівого боку.

1 ряд (ЛС): лицьовими;

2 ряд (ВС): пров’язуємо 3 вив і закриваємо, виворітніми до кінця, 14 (15) петель;

3 ряд: лицьовими;

4 ряд: пров’язуємо 2 петлі і закриваємо, виворітніми до кінця, 12 (13) петель;

5 ряд: лицьовими до останніх 3 петель, 2 разом, 1 вив, 11 (12) петель;

6 ряд: 1 лиц, 2 разом, виворітніми до кінця, 10 (11) петель;

7 ряд: лицьовими;

8 ряд: повторюємо 6й ряд, зменьшилось на 1 петлю;

9 – 10 ряд: повторюємо 7-8 ряд, лишається – 8 (9) петель;

В’яжемо хустковою в’язкою доки довжина становитиме – 16 см, 18 см від верхівки лівого пелеча до низу головною ниткою, закінчуємо на лицьовому боці.

Обрізаємо нитку, лишаючи довгий хвостик і переносимо решту 8 (9) петель на тримач.

Спинка

Повертаємось до 68 петель на спинці, переносимо їх на меньші петлі і з виворітнього боку приєднуємо нитку, ГН.

В’яжемо за принципом переду від 1 рядка доки не лишиться 51 (55) петель;

Використовуючи хусткову в’язку в’яжемо доки довжина частини головною ниткоб буде становити – 13 см (15 см).

Наступний рядок (ЛС): 14 (15) лицьових, 2 лиц, решту 23 (25) петель пров’язуємо і закриваємо, 13 (14) лиц. Загальна кількість – 28 (30) петель, по 14 (15) петель на кожне плече.

Ліве плече (спинка)

1 ряд (ВС): виворітніми;

2 ряд (ЛС):  3 лиц і закриваємо, лицьовими до кінця, 11 (12) петель;

3 ряд: виворітніми;

4 ряд: 2 лиц і закриваємо, лицьовими до кінця, 9 (10) петель;

5 ряд: виворітніми до останніх 3 петель, 2 разом, 1 вив, 8 (9) петель;

Хустковою в’язкою пров’язуємо доки від початку головною ниткою і до верхівки плеча буде – 16 см (18) см.

Обрізаємо нитки і решту петель переносимо на додаткову спицю.Жилетка (безрукавка) для хлопчика із жакардовим візерунком - 11

Праве плече (спинка)

1 ряд (ВС): лицьовими;

2 ряд (ЛС):  3 вив і закриваємо, виворітніми до кінця, 11 (12) петель;

3 ряд: лицьовими;

4 ряд: 2 вив і закриваємо, виворітніми до кінця, 9 (10) петель;

5 ряд: лицьовими до останніх 3 петель, 2 разом, 1 лиц, 8 (9) петель;

Хустковою в’язкою пров’язуємо доки від початку головною ниткою і до верхівки плеча буде – 16 см (18) см.

Обрізаємо нитку і решту петель лишаємо на спиці.

Закінчення

Плечі

Переносимо петлі з правого плеча (перед) на кругові спиці з іншого боку від правого плеча (спинка). І за допомогою голки і нитки зшиваємо дві частини.

Техніка зшивання двох частин подана у відео нижче:

Точно так само зшиваємо ліве плече.Жилетка (безрукавка) для хлопчика із жакардовим візерунком - 12

Обробка пройми

З лицьового боку приєднуємо додаткову нитку і витягуємо 14 петель з низу пройми, і продовжуємо витягувати петлі по краю всієї пройми.

Встановлюємо маркер на початку/кінці рядка, починаємо в’язати поколу резинкою 1/1 (1 лиц, 1 вив) до кінця рядка.

Повторюємо 1 ряд – 3 рази.

Останній ряд пров’язуємо слабенько, і закриваємо петлі. Жилетка (безрукавка) для хлопчика із жакардовим візерунком - 13

Горловина

Горловину вив’язуємо за принципом пройми, спочатку підбираючи петлі, а потім резинкою 1/1 – 4 ряди.

Обрізаємо нитки і ховаємо їх.

От і готова у нас гарненька жилеточка для хлопчика! :)

Натхненного в’язання, отримуйте задоволення від власного хобі! :)Жилетка (безрукавка) для хлопчика із жакардовим візерунком - 14

Джерело: http://www.purlsoho.com/create/2014/03/16/whits-knits-kids-fair-isle-vest/